10-11-2020

Sloopwerkzaamheden fase A en B

De sloopwerkzaamheden van de oude flats zijn al een tijdje gezig. Een deel van de flats is zelfs al helemaal weg. Mathieu Verberne van civiel bureau Antea Realisatie vertelt hoe dat in zijn werk gaat:
Eerst wordt de aanwezige asbest uit de flats gehaald. Dat was een populair bouwmateriaal tijdens de wederopbouw. Het zit onder andere in de dakbedekking en vloeren. Let op! Nog niet alle asbest is verwijderd. De slopers zijn daar nog een aantal weken mee bezig. Dat is een precies proces, waarbij gezondheid natuurlijk een grote rol speelt.

Duurzame sloop

“Ieder gebouw is een donor gebouw”


Het sloopbedrijf New Horizon haalt vervolgens voorzichtig materialen van de flat. Op die manier kunnen materialen zoals beton, baksteen, gipswanden en glas worden hergebruikt voor andere bouwproducten: Urban Mining noemen we dat.
Het laatste dat over blijft is de betonnen constructie. Dat wordt tot puin vermalen en zal later worden gebruikt om de straten onder de nieuwe woonwijk op te hogen. Zo kan verzakking worden voorkomen en liggen de straten er ook na 30 jaar nog mooi bij. Normaal wordt hier zand voor gebruikt. Door het puin op dezelfde locatie opnieuw te gebruiken, hoeven er minder materialen te worden af- en aangevoerd.

Verkeerssituatie
De sloopwerkzaamheden gebeuren zo veel mogelijk binnen het terrein. De verkeers situatie blijft daardoor voor auto’s ongewijzigd. Fietsers en wandelaars kunnen wel op sommige locaties worden gevraagd om de straat over te steken. Let daarom goed op de borden.
Momenteel geldt dit voor de Parkweg. Binnenkort zullen er aan de burgemeester van Haarenlaan kleine wijzigingen zijn.

Planning
De sloopwerkzaamheden zullen nog tot eind het jaar zichtbaar zijn. Daarna wordt de grond voorbereid voor de bouw. Dat zal tot in het voorjaar duren.

Heeft u vragen of opmerkingen over de sloopwerkzaamheden?

Contact sloop:
Mathieu Verberne, BSc | Projectleider Realisatie Zuid-West
Antea Group
M: +31 6 20879129